Juni 2017. Kunstenaar Jaime Gordon kan 2 jaar de cel in en krijgt een boete van U$ 3 miljoen. Een forse straf voor de man die in 2011 een valse copyright-claim van U$ 12 miljoen neerlegde bij DreamWorks, de producent van de film Kung Fu Panda.

Gestolen

Volgens Gordon had DreamWorks het verhaal en de figuren in de film Kung Fu Panda van hem gestolen. Ter ondersteuning van zijn stelling had Gordon enige schetsen overgelegd van stripfiguren, die inderdaad grote gelijkenis vertoonden met de karakters uit Kung Fu Panda.

Valse e-mails

Echter, in 2013 kwam plotseling aan het licht dat Gordon één van zijn overgelegde tekeningen gewoon had gekopieerd uit een oud Disney-kleurboek. Vervolgens bracht nader onderzoek aan het licht dat de kunstenaar de zaak compleet had geflest met valse e-mails en te kwader trouw verrichte copyright-registraties.

Boemerang

Uiteindelijk kwam de hele zaak als een boemerang bij Gordon terug. Zelfs de US Cybercrime Unit ging zich er mee bemoeien omdat er sprake was van zogenaamde ‘wire fraude’ . Uiteindelijk moest voor Gordon de gedroomde U$ 12 miljoen op de bank begin mei plaats maken voor 2 jaar brommen en een schadevergoeding van U$ 3 miljoen voor juridische kosten van DreamWorks.