November 2016. Adidas staat op zijn strepen. Het sportmerk heeft in de Verenigde Staten de strijd aangebonden met voetbalclub Barcelona. Op 31 oktober diende adidas oppositie in tegen een aanvraag tot merkregistratie van FC Barcelona voor het design van het bekende blauw-rood gestreepte Barca-shirtje.

adidas vs barcelona

22 merkregistraties

Volgens adidas komt dit strepenmotief veel te dicht in de buurt bij zijn eigen bekende drie-strepenmerk en pleegt Barcelona hiermee merkinbreuk. In de procedure doet het bedrijf beroep op maar liefst 22 Amerikaanse merkregistraties: de strepen op de mouw van een trainingspak, op een schoen, drie strepen op een petje, op een slipper en ga zo maar door.

Van Bekcham tot Snoop Dogg

Om de grote bekendheid van het merk te onderstrepen strooit adidas in de aanklacht met namen van beroemheden: van David Beckham tot Gareth Bale en van Katy Perry tot Snoop Dogg, allemaal zouden ze de adidas-driestreep dragen. Ook de sponsoring door adidas van Barcelona-ster Lionel Messi wordt aangehaald. Het is te hopen dat kleine Messi het deze dagen in de kleedkamer van zijn club een beetje trekt, nu zijn sponsor er zo met gestrekt been in gaat.

Toeval?

Zou het overigens toeval zijn dat de oppositie door adidas werd ingediend slechts enkele dagen nadat Barcelona en adidas-concurrent Nike hun meerjarige mega-sponsordeal bekend maakten?

Bas Kist

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad Adidas strijdt over strepen met FC Barcelona NRC 18-11-2016