Januari 2018. Aldi kan doorgaan met de verkoop van zijn bier Buval. De verpakking van Buval maakt geen inbreuk op de merkrechten van Jupiler van brouwerij Inbev. Dat heeft het Hof in Brussel in december vorige jaar bepaald.

Kleuren en beesten ´gemeengoed´

Volgens het Hof zal de consument de bieren niet verwarren. Bij zo´n vergelijking zijn de woordelementen belangrijker dan de beelden en Jupiler en Buval lijken totaal niet op elkaar, zo stelt het Hof. Daarnaast zijn de kleuren rood en zwart volgens het Hof ´gemeengoed´ op de biermarkt. Kijk maar naar De Koninck, Cristal, en Chimay. Datzelfde geldt voor gebruik van schilden of dieren. Ook die worden veelvuldig voor bieren gebruikt, aldus het Hof.

Kleuren rood en zwart zijn ‘gemeengoed’ op de biermarkt volgens het Hof Brussel

Jupiler + Duvel = Buval?

In eerste instantie had de Rechtbank Brussel in 2016 nog geoordeeld dat het wél een merkinbreuk was. Dat is nu door het Hof teruggedraaid. Het kan dus vriezen of dooien. Wij krijgen bij dat Buval toch een beetje het gevoel van een combinatie van twee Belgische bier-ikonen: Jupiler + Duvel = Buval. Maar ja, zo werkt het niet in het merkenrecht.

Bas Kist