Ballenbak

En als Mastercard dan in de aanval gaat dan trekken ze natuurlijk de complete ballenbak open: het bedrijf bezit een hele rits aan ballenregistraties, in kleur, grijs, zwart-wit en in lijntekening. Alle ballen op Black Banx!

Ballen Black Banx

Gaat Mastercard winnen?

Maar gaat Mastercard deze zaak nu winnen? Als ik naar de registraties van de lijntekening en de zwarte ballen kijk (hieronder), zou ik zeggen: ja, ze hebben toch wel een goede kans.

Ballen Mastercard

Echter, een blik in het Europese register laat zien dat juist de Europese registratie van deze twee merken niet meer geldig is. De lijntekening (links) is kort geleden ongeldig verklaard wegens het ontbreken van onderscheidend vermogen. En de Europese registratie met de zwarte ballen heeft Mastercard zelf om onduidelijke reden ingetrokken.

 

Logo's mastercard
Verschillende merkregistraties van Mastercard

Het lijkt er dus op dat Mastercard het hier vooral van zijn getinte ballen-merken moet hebben. Als dat zo is moet ik nog zien of ze daarmee deze Black Banx kunnen stoppen.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.