Augustus 2017. Het conflict over de vermeende auteursrechten van een aap op een selfie lijkt opgelost. Op 4 augustus hebben de betrokken partijen, dierenorganisatie PETA en fotograaf David Slater, samen het verzoek ingediend de rechtszaak in de VS op te schorten omdat er aan een schikking wordt gewerkt.

De foto zegt © Caters (het bureau dat Slater vertegenwoordigt). Klopt dat wel? Was Foto’s © apen 2011 niet beter?

Apen-selfie

De zaak begon in 2011 toen een aap in de oerwouden van Indonesië er met het fototoestel van fotograaf David Slater vandoor ging en per ongeluk een paar mooie selfies schoot. Toen de foto’s ‘viral’ gingen, stelde Slater dat de auteursrechten bij hem lagen en probeerde hij tevergeefs de foto’s van Wikipedia te laten verwijderen.

Rechten bij aap?

Vanaf dat moment brak er een enorme discussie los of die rechten misschien niet bij die aap lagen. Die had immers de foto gemaakt. De zaak nam een opvallende wending toen in 2015 de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) plotseling namens de aap, die de naam Naruto had gekregen, een rechtszaak tegen Slater aanspande.

Wat vindt Naruto?

In de media werd vervolgens flink gediscussieerd over de vraag of een beest wel auteursrechten kan hebben, hoe die PETA zich nu namens een aap in de zaak kan mengen en wat Naruto er eigenlijk zelf van vindt (als dat beest überhaupt nog leeft).

Publiek domein

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat een dergelijke zaak de gemoederen al zo lang bezig houdt en zelfs tot een rechtszaak heeft geleid. Want het lijkt er toch op dat het allemaal niet ingewikkeld is. In het algemeen wordt aangenomen dat dieren geen auteursrechten kunnen hebben. Slater heeft de foto’s niet gemaakt, dus die heeft ook geen rechten. Kortom, de foto’s vallen gewoon in het publieke domein.

Schamen

En die PETA en zijn (gerenommeerde en gespecialiseerde) advocaten zouden zich moeten schamen: eerst een onbekende Indonesische aap een naam geven en vervolgens doen alsof die aap in de VS een rechtszaak aanspant. Allemaal heel geestig, maar wel zonde van het geld.

Links de advocaat die het opschortingsverzoek tekent namens Naruto, rechts (vermoedelijk?) Naruto.

Bas Kist