Augustus 2017. De Chinese ondernemer Jinguo Lin uit Shanghai krijgt geen Europese merkregistratie voor het merk Apple Car voor matjes in auto’s. Dat heeft de oppositie-afdeling van het Europese merkenbureau EUIPO onlangs bepaald in een door Apple aangespannen procedure.

Apple gebruikt zijn merk voor telefoons en tablets, maar toch niet voor auto-matjes?

Alle producten

Het grote Apple bezit niet alleen merkregistraties van het merk Apple voor de producten en diensten die we van het bedrijf kennen (zoals telefoons en tablets), maar heeft registraties aangevraagd voor bijna alle mogelijke producten en diensten. En dus ook voor ‘matjes’ in klasse 27.

Schoonhouden

Op deze manier kan Apple de markt eenvoudig schoonhouden van andere Apple-merken, ook als het om producten gaat waarbij Apple eigenlijk geen belang heeft. Want Apple gebruikt zijn merk Apple natuurlijk niet voor ‘auto-matjes’ en heeft waarschijnlijk ook geen plannen in die richting.

Nieuw depot?

Deze uitspraak laat zien dat zo’n defensieve merkregistratie goed werkt. Echter, je moet er wel een kanttekening bij plaatsen. Om de rechten op een merk in stand te houden, moet je het merk binnen 5 jaar na registratie wel gebruiken. Doe je dat niet, dan kan het verval van het merk ingeroepen worden. De defensieve registratie van Apple dateert van 2013, dus vanaf 2018 wordt de registratie van Apple voor auto-matjes kwetsbaar (althans als Apple niet ook matjes gaat verkopen). Maar vermoedelijk doen ze dan gewoon weer en nieuw depot en heeft Apple, ook zonder gebruik, weer opnieuw 5 jaar de rechten voor alle producten.

Bas Kist