Terwijl Apple zijn conflict over het gebruik van de bekende klok van de Zwitserse spoorwegen nog maar net heeft kunnen sussen, dient zich al weer het volgende copyright-conflict aan. Nu heeft de Zwitserse fotografe Sabine Liewald op 10 oktober in New York een rechtszaak tegen Apple aangespannen omdat het bedrijf zonder toestemming een foto van haar heeft gebruikt.

Reclame voor MacBook Pro

Het gaat om de foto Eye Closeup van Liewald. Apple had de agent van de fotografe verzocht om toezending van de foto om wat ‘proefbeelden’ te maken, waarbij het bedrijf expliciet had aangegeven de foto niet in advertenties te zullen gebruiken. Vervolgens is Apple de foto toch commercieel gaan gebruiken, onder andere in de reclames voor de nieuwe MacBook Pro. Liewald claimt nu schadevergoeding en afdracht van de winst.

Machtig en rijk of geen controle

Het is opvallend dat Apple, net als bij het gebruik van de klok, zo makkelijk om gaat met andermans rechten. ‘Of Apple meent dat het zo groot, machtig en rijk is dat het alle kwesties ook wel achteraf kan regelen, of het bedrijf heeft gewoon geen goed controlesysteem voor het gebruik van beschermd materiaal’, aldus merkenbureau Chiever.

Bewust van het kwaad

Dat Apple zich realiseert dat het verkeerd zit, mag blijken uit het feit dat de foto van Liewald inmiddels van de Apple-site verdwenen is. Chiever vond een nieuwe foto, ook van een oog, maar dan net anders.