Waarom wordt er bij verjaardagen in Amerikaanse films vaak het lied For He’s a Jolly Good Fellow gezongen en niet gewoon Happy Birthday? Het eerste nummer is vrij van rechten en voor Happy Birthday moet je betalen. Het schijnt dat het bedrijf Warner/Chappell Music in 1998 de copyrights op Happy Birthday heeft verworven en jaarlijks een bedrag van $ 2 miljoen aan licentievergoedingen incasseert.

Rechtszaak over Happy Birthday

De zaak kwam aan het licht toen de Amerikaanse filmproducent Good Morning to You Productions het lied Happy Birthday wilde gebruiken en daarvoor $ 1.500,- moest betalen. Het bedrijf spande op 13 juni van dit jaar een rechtszaak aan tegen Warner, waarin het stelt dat de rechten op Happy Birthday al lang geleden zijn afgelopen en iedereen dit lied natuurlijk vrij moet kunnen gebruiken. Het is nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.

Ook oppassen in Nederland

>Maar moeten Nederlandse filmmakers nu eigenlijk ook oppassen? Jazeker, want mocht de rechter Warner gelijk geven en bepalen dat de auteursrechten in de VS nog van kracht zijn, dan is Happy Birthday vermoedelijk ook onder het Nederlandse auteursrecht nog steeds beschermd.

Verjaardag oma

En hoe zit het dan met het verjaardagsfeestje van oma, waar de complete familie  uit volle borst Happy Birthday brult? Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Niet–commercieel gebruik in familiekring is zonder meer toegestaan.

Zet het niet op Youtube

Maar mocht u besluiten om daarvan dan weer een filmpje op Youtube te zetten dan kunt u – in theorie – een nota van Warner verwachten. Eerst maar even die uitspraak afwachten.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad Betalen voor Happy Birthday NRC-25-06-2013