Februari 2018. Ondanks het feit dat het ontwerp van het bloemenmotief op de stoffen van het bedrijf B&B Fabrics geïnspireerd is op oude Hollandse meesters, krijgt B&B toch bescherming van het auteursrecht. Een concurrent moet zijn gelijkende stoffen uit de handel halen. Dat heeft de rechter in Den Haag op 6 februari bepaald.

Links het stof-ontwerp van B&B Fabrics en rechts dat van de concurrent

Overgenomen van oude meesters

Tijdens de door B&B Fabrics aangespannen rechtszaak voerde de concurrent aan dat het bloemmotief van B&B Fabrics gewoon is overgenomen van bekende oude schilderijen. Dat is een stijl die door meer mensen gebruikt wordt en daarvoor krijg je dus geen bescherming, aldus de concurrent.

Eigen creatieve keuzes

Maar daar gaat de rechter niet in mee. Natuurlijk is het juist dat een bepaalde stijl op zich niet door het auteursrecht wordt beschermd. Echter, er is bij dit specifieke bloemenmotief wel degelijk sprake van eigen creatieve arbeid van de maker: de selectie van de bloemen, de positionering, de kleuren, de vormgeving: ze zijn allemaal het resultaat van creatieve keuzes van de ontwerper en daarmee valt ook dit bloemendessin onder de bescherming van het auteursrecht, aldus de rechter.

Links Hollandse meesters (Foto www.HollandscheMeesters.com), rechts B&B: beschermd door eigen creatieve keuzes. 

Inbreuk

En vervolgens is dan de conclusie dat de wederpartij inbreuk maakt op deze auteursrechten snel getrokken. Immers, de ontwerpen van de gedaagde partij zijn min of meer identiek aan die van B&B Fabrics.

Bas Kist