KAT IN BAKKIE

Alliance Wine is eigenaar van het in Engeland geregistreerde woordmerk La Vie En Rose voor wijn. In december 2019 diende het bedrijf oppositie in tegen een nieuw logo met de identieke woorden La Vie En Rose, dat ook voor wijn was aangevraagd door het Franse bedrijf SDLF. Kat in het bakkie dachten de Britten, trek de kruk maar van de fles!

Alliance Wine
De oppositie op basis van het woordmerk La Vie En Rose tegen dit nieuwe logo van SDLF had eigenlijk niet verloren kunnen worden

 

UK: GEEN RECHT EU-LIDSTAAT

Maar dat liep anders. In zijn beslissing van 7 januari stelt EUIPO nog eens vast dat de UK op 1 februari 2020 de EU heeft verlaten. Vervolgens begon er een overgangsperiode tot 31 december 2020, waarin de EU-wetten nog steeds van kracht bleven in de UK. Echter, zo stelt EUIPO, vanaf 1 januari 2021 kunnen nationale merkrechten uit de UK niet meer beschouwd worden als ‘rechten van een EU-lidstaat’. En dus kun je deze niet meer inroepen in een oppositie tegen een nieuw EU-merk.

MOMENT VAN BESLISSING LEIDEND

Volgens EUIPO is het moment van de beslissing leidend. Dat is in deze zaak dus 7 januari 2021. Een nationaal UK-recht kan dan geen basis meer vormen voor een Europese oppositie. Dat de oppositieprocedure al in 2019 gestart werd doet niet ter zake. En zo gaat een op voorhand gewonnen zaak toch verloren. Maar ja, dan had je maar in de EU moeten blijven.

Bas Kist