Februari 2018. Bij de Engelse brouwerij Brewdog kunnen ze opgelucht ademhalen: hun populaire merk Brewdog Elvis Juice, een 6,5 % bier met grapefruitsmaak, kan in Engeland in de schappen blijven. Op 16 januari bepaalde het Engelse merkenbureau dat de Elvis Presley Estate de Engelse merkregistratie van Brewdog Elvis Juice niet kan tegenhouden.

Marilyn Monroe en Michael Jackson

De zaak was aangespannen in Engeland door de Authentic Brands Group (ABG), een bedrijf dat niet alleen de rechten van Elvis Presley beheert, maar ook van overleden sterren als Marilyn Monroe en Michael Jackson.

Geen verwarring

De Elvis Estate had aangevoerd dat Brewdog Elvis Juice inbreuk maakt op het woordmerk Elvis, dat ABG voor de Estate in Europa heeft geregistreerd voor onder andere bier. Nadat de Estate in juni 2017 in eerste instantie aan het langste eind trok, heeft het Engelse merkenbureau in beroep nu bepaald dat er geen gevaar voor verwarring is tussen de merken Elvis en Brewdog Elvis Juice. Het woord Elvis is maar een beperkt onderdeel van het totale merk.

Nederland?

Het Elvis-bier werd in 2015 door Brewdog op de Engelse markt geïntroduceerd en is inmiddels ook verkrijgbaar in andere Europese landen, waaronder Nederland. Maar of dat zo blijft dat is de vraag.

Op 19 januari, 3 dagen na het verlies in Engeland, hebben de erven nu de aanval geopend op de Europese registratie van Brewdog Elvis Juice. Als het niet in Engeland lukt, dan proberen we het maar in Europa, zullen ze gedacht hebben. Als de Estate daar straks wel gelijk krijgt, zou dat het einde kunnen betekenen voor de verkoop van het Elvis-bier in Nederland (en de rest van de EU, met uitzondering van de UK).

Niet Elvis los

Overigens is het niet allemaal hosanna voor de brouwer: gebruik van het losse merk Elvis Juice (zonder Brewdog) in Engeland gaat niet door, dat zit volgens het Engelse merkenbureau wel te dicht bij het merk Elvis van de Estate.

Bas Kist