Februari 2018. We zijn er langzamerhand wel een beetje aan gewend: kort na de aanvraag van een nieuwe merkregistratie ontvangt de kersverse merkhouder een keurige, officieel ogende factuur van rond de € 2.000,- voor opname in één of ander duister register. Wie betaalt is zijn geld kwijt.

Ook content gepikt

Sinds kort opereert er op deze duistere markt een bedrijf dat het wel heel bont maakt: GloTrade. Deze onderneming belazert niet alleen merkhouders met misleidende facturen à U$ 2.890,-, maar maakt op zijn website www.glotrade.world ook nog eens goede sier met artikelen die, zonder bronvermelding, van andere websites zijn geplukt.

En logo gestolen

En daar blijft het niet bij: GloTrade blijkt ook zijn eigen logo gewoon gekopieerd te hebben van het bedrijf SoloTech Fun. Dit is allemaal naar voren gekomen uit een onderzoek van het tijdschrift WorldTrademarkReview.

Enkele voorbeelden van bedrijven achter de spookfacturen

8 % stinkt er in

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 8 % van de ontvangers van een spookfactuur ook daadwerkelijk betaalt. Dat is natuurlijk kassa voor bedriegers als GloTrade. Maar het gaat niet altijd goed. Een paar weken geleden belandden twee mannen in Zweden in het cachot vanwege het versturen van dit soort bedrieglijke facturen.

Bas Kist