Februari 2018. Het bedrijf Caterpillar heeft een stevige claim op het woord Cat. Op 13 februari 2018 bepaalde de Oppositie Afdeling van het Europese merkenbureau EUIPO dat het merk Snowcat geen registratie krijgt. Het merk was aangevraagd voor onder andere auto- en fietsbanden.

Breed geregistreerd

De kwestie laat zien dat het kan lonen om je merk heel breed te registeren. Het Cat-merk van Caterpillar is in 2017 voor enorm veel producten en diensten geregistreerd. Binnen het systeem van merkregistratie bestaan in totaal 45 productgroepen en Caterpillar heeft Cat in maar liefst 34 daarvan geregistreerd. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het merk Cat ook voor al die producten gebruikt zal worden, heeft Caterpillar daarvoor voorlopig wel bescherming. Dat geldt dus ook voor banden. En zo kan Caterpillar nu dus het bandenmerk Snowcat weren.

Het merk Cat werd in 2017 in 34 van de 45 klassen geregistreerd.

Wel gebruiken

Echter, het is wel oppassen met deze tactiek. Immers, om je rechten voor al die producten in stand te houden, moet je je merk wel gebruiken. Gebruik je het merk niet voor alle producten uit de registratie, dan kan na 5 jaar het verval van je recht worden ingeroepen voor producten waarvoor het merk niet gebruikt is.  Kortom, in 2022 zal dit merk Cat voor een groot deel van de opgenomen producten kwetsbaar worden. Maar dan is er overigens wel een nieuw trucje: je deponeert het merk gewoon nog een keer. Dat kost wat, maar dan ben je wel weer voor een nieuwe periode van 5 jaar onder de pannen.

Bas Kist