Er rust geen zegen op de Olympische beeldmerken. Iran dreigt met een boycot van de zomerspelen in Londen omdat de Iraniërs in het 2012-logo het woord ZION lezen. En nu ligt ook de mascotte van de winterspelen 2014 in de Russische stad Sochi onder vuur. De beer zou een kopie zijn van de mascotte van de Spelen in 1980 in Moskou.

Gekozen mascotte

De mascotte van de winterspelen 2014 is een ijsbeer. Het beest werd een paar dagen geleden door het Russische volk gekozen om de spelen te ondersteunen.

Gestolen

Meteen na de verkiezing van de Sochi-beer liet Viktor Chizhikov, de ontwerper van het beertje Misha dat gebruikt werd voor de Spelen van 1980, via de radio weten dat de nieuwe beer van hem gestolen was. ‘Zijn ogen, neus, mond en zijn lach, het is allemaal van mij overgenomen. Ik hou er niet van bestolen te worden’, aldus Chizhikov op de Russische zender Echo.

Goudzoekers

Volgens Chiever is het allemaal wat ver gezocht. Organisaties van grote evenementen, zoals de Olympische Spelen, hebben wel vaker last van goudzoekers. Lieden die hopen een graantje mee te pikken en de media handig gebruiken om hun claim kracht bij te zetten. In dit geval heeft de gelijkenis, voor zover deze al aanwezig is, volgens Chiever vooral betrekking op elementen die je wel vaker ziet bij dit soort speelgoedbeesten: twee ogen, een zwarte neus en een lachende mond.

Sochi Moskou