Augustus 2016. Dat was vorige maand even schrikken voor de directie van het Neues Museum in Neurenberg. In een onbewaakt ogenblik had een bejaarde vrouw met een balpen teksten op een kunstwerk geschreven. Het bekladde werk is een collage van kunstenaar Arthur Köpcke, waarin een afbeelding van een kruiswoordpuzzel is opgenomen met daarnaast de tekst ‘Insert words’. De 91-jarige vrouw beschouwde het als een opdracht aan de bezoekers om de puzzel op te lossen.

kruiswoordpuzzel1

Mona Lisa geen snorretje

Ondanks het feit dat er geen sprake was van opzettelijke vernieling en het kunstwerk weer hersteld kon worden, heeft het museum om de schade te verhalen toch aangifte gedaan tegen de vrouw, die nu plotseling Hannelore K. heet. ‘Je geeft de Mona Lisa toch ook geen snorretje’, zo liet de directeur van het museum weten.

Geen schade, nieuw werk

Maar zo makkelijk laat Hannelore K. zich niet vangen. Volgens de vrouw is er helemaal geen schade maar is dit onbekende kunstwerk door alle publiciteit rondom deze zaak juist enorm in waarde gestegen. Bovendien, zo stelt haar advocaat, heeft de vrouw door het invullen van de kruiswoordpuzzel zelf een nieuw werk gecreëerd, waarop zij eigen auteursrechten bezit. Het museum moet dus zelfs oppassen, want met de restauratie van het werk heeft het in feite het nieuwe werk van Hannelore K., het ingevulde kunstwerk, vernietigd en dat zou wel eens een inbreuk op haar rechten kunnen zijn. Een pittig oudje, die Hannelore K.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad  Kruiswoordraadsel invullen kan ook kunst zijn NRC 12-08-2016