April 2019. Begin dit jaar liet het Amerikaanse kledingfabrikant Reginald Bendolph LLC een interessant merkdepot verrichten in de US: een variant op de veelbesproken Louboutin-merkregistratie van een schoen met een rode zool. Het gaat om een depot van exact dezelfde schoen met stippellijn, maar dan met een groene zool.

Toetsing USPTO

Het wordt nu interessant te zien wat de USPTO hiermee gaat doen. Gaat dit nieuwe merk in de VS – het land van de onbegrensde mogelijkheden –  nu zomaar door voor registratie of ziet het USPTO toch een absolute weigeringsgrond? Of wordt het merk straks gestopt wegens inbreuk op de oudere rechten van Louboutin? Gaat Louboutin opponeren?

Accepted

Bij het US-depot, dat dateert van 4 februari, wordt inmiddels vermeld dat ‘The trademark application has been accepted by the Office (has met the minimum filing requirements) and that this application has been assigned to an examiner’.

Ik vermoed dat dit vooral betekent dat het formulier op de juiste wijze is ingevuld en dat de taksen zijn betaald. De toets op absolute gronden moet nog volgen.

Serieuze handel

De website van Bendolph laat zien dat het niet zo maar een testdepootje is, maar dat het bedrijf serieuze plannen heeft: de groene-zolen schoen is al verkrijgbaar, als platte stapper én als hooggehakte pump. Overigens wel iets schappelijker geprijsd dan de kostbare Louboutins: voor $ 200 dollar rent u al rond op deze ‘groene Louboutin’.

© Thierry van Innis?

Auteursrecht Thierry van Innis?

Allemaal interessant te volgen. Maar het zou ook kunnen dat de Belgische advocaat Thierry van Innis zich met de zaak gaat bemoeien. Jesse Hofhuis, de advocaat die Louboutin bij het Hof van Justitie vertegenwoordigde, liet mij weten dat Van Innis de geestelijke vader van deze specifieke tekening met stippellijn is, de Louboutin-schoen met de rode zool. Wellicht kan Van Innis tijdens de aanstaande INTA in Boston eens een indringend gesprek voeren met de juristen van deposant Reginald Bendolph over deze potentiële inbreuk op zijn auteursrechten.

Bas Kist
Chiever