Educatief

Kuna verweerde zich onder andere met het argument dat zijn Covid Worldwide Board Game de Covid-epidemie niet probeert te ‘downplayen’, maar dat het gebaseerd is op de richtlijnen van de World Health Organization (WHO). Het spel dient  volgens Kuna juist een educatief doel, het wil mensen bijbrengen hoe zich te gedragen. Ook stelde Kuna dat het spel in Hongarije al geaccepteerd is onder de lokale regels voor bordspelen.

Covid Bordspel

Korte metten

EUIPO maakt korte metten met de verhalen van Kuna: tegen de achtergrond van de honderdduizenden Covid-doden gaat dit merk volgens EUIPO in tegen de morele normen die in de EU gelden. En over die Hongaarse bordspelregeling kan het merkenbureau ook kort zijn: een dergelijke regeling heeft niets met merkenrecht te maken. Deze aanvraag moet gewoon onder Europees merkenrecht worden beoordeeld.

Grijs gebied

Het lijkt mij een terechte uitspraak. Het is interessant te zien dat de weigeringsgrond ‘strijd met de openbare orde’ best vaak wordt ingeroepen door EUIPO. Toch blijft het een ‘grijs gebied’. In de richtlijnen van EUIPO worden als voorbeelden van geweigerde merken genoemd BIN LADEN, FUCK CANCER en LA MAFIA. Aan de andere kant werden DE PUTA MADRE en FACK JU GÖHTE wel geaccepteerd. We zullen de komende tijd wat vaker aandacht besteden aan dit soort weigeringen.

Bas Kist