Eigen naam?

Wat is dat nu! Die dames heten toch gewoon Maradona? Dan kan je toch niet eisen dat ze hun eigen naam niet mogen gebruiken? Mogelijk toch wel. Niet dat je met een merkrecht iemand kunt verbieden de telefoon op te nemen: ‘’Goedemiddag, met Dalma Maradona‘, maar het wordt toch anders als je je naam commercieel gaat gebruiken. En dat schijnen de dames te doen.

Maradona
El Gráfico van juni 1994: Diego Maradona met dochter Dalma.

Oudste rechten

Blijkbaar proberen de zusters producten te verkopen waarbij ze de naam en een afbeelding van Diego gebruiken. En juist voor die producten bezit Sattvica de merkrechten. Met dit commerciële gebruik vallen de dames plotseling binnen het bereik van het merkenrecht en geldt het recht van de sterkste. En dat is de merkhouder, in dit geval Sattvica.

Langste eind

Sattvica bezit de rechten al sinds 2015. Of Maradona toen duidelijk voor ogen had dat zijn advocaat 7 jaar later ook zijn dochters gewoon voor de rechter zou slepen, zullen we nooit weten. Maar de kans lijkt groot dat Sattvica hier aan langste eind gaat trekken.

 

Dit artikel werd eerder geplaatst op Adformatie.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.