Augustus 2016. Nike en adidas zijn al jarenlang in een juridische strijd verwikkeld over de knitted running shoe, een gebreide hardloopschoen. Volgens Nike maakt adidas inbreuk op het octrooi dat Nike heeft op de innovatieve schoen.

Nike overzicht

Patent

In februari 2012 introduceerde Nike de zogenaamde ‘Flyknit’, die ook op de Olympische Spelen in Rio te zien waren. Nike heeft zich laten inspireren door de atleten; die willen een schoen die aanvoelt als een sok, een hardloopschoen moet immers comfortabel zitten. Na jarenlang onderzoek kwam Nike met de technologie van gewichtsbesparing en comfort in één: de Flyknit. Voor deze uitvinding vroeg het bedrijf een octrooi (= patent) aan.

Inbreuk

Nog geen half jaar later volgde adidas met de ‘Primeknit’. Nike eiste onmiddellijk bij de Duitse rechter dat adidas zou stoppen met de verkoop van de gebreide schoen.

1-0 voor adidas

Inmiddels is de stand 1-0 voor adidas. De Duitse rechter heeft het octrooi ongeldig verklaard: Nike had over het hoofd gezien dat deze techniek al sinds 1940 bestaat. In Amerika loopt ook nog een procedure. Nike blijkt verschillende octrooien op de gebreide schoen te bezitten, dus hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

mr. Eva de Wit
Junior Trademark Assistant