Gestrande merken

Even een overzichtje van de afgelopen 2 maanden. Tegen onderstaande T-merken diende Deutsche Telekom, de eigenaar van T-mobile, met succes oppositie in. Daarom kreeg geen van deze merken een Europese registratie. De T is het probleem.

T-mobile gestrande merken

Kopje onder

En ook voor de hierna getoonde logo’s dreigt het doek te vallen. Deze registraties werden onlangs aangevallen door Deutsche Telekom en het is nu wachten op een beslissing. Wedden dat ze allemaal kopje onder gaan? Het Europese merkenbureau houdt de T van T-mobile graag de hand boven het hoofd.T-mobile kopje onder

Andere producten en diensten

Toch valt er wel iets op. Gek genoeg zijn de T-merken die T-mobile zo makkelijk van de mat weet te vegen voor een belangrijk deel helemaal niet aangevraagd voor producten die concurreren met de telecomactiviteiten van T-mobile. Het gaat vaak om merken die gebruikt gaan worden voor hele andere producten of diensten, zoals bijvoorbeeld energie-distributie, organisatie van sportieve evenementen of zelfs kleding, om maar eens wat te noemen. Toch moeten deze T-merken van EUIPO sneuvelen omdat het publiek op een of andere manier een link zou kunnen leggen met de bekende T van T-mobile.

Bekende merken

Nu is het natuurlijk zo dat de wet houders van bekende merken ruime bescherming biedt: soms kan een bekend ook optreden als zijn merk in een geheel andere branche wordt gebruikt. Als je snoepjes onder het merk Nike op de markt brengt dan profiteer je natuurlijk gewoon van de bekendheid van het Nike-merk en dat mag niet.

Ruimhartige bescherming voor de enkele letter T?

Maar moet je deze uitgebreide bescherming voor bekende merken nu ook zo ruimhartig toepassen als het niet om Nike gaat maar om de enkele letter T, ook al is die in de telecom branche bekend? Wat mij betreft mag het in het geval van zo’n ‘single-letter’ merk best een onsje minder.

Bas Kist