Mei 2018. Kledingbedrijf WE kan de Europese merkregistratie van het kledingmerk EW van het Spaanse warenhuis El Corte Ingles niet stoppen. De merken WE en EW stemmen niet overeen en er is geen gevaar voor verwarring. Dat heeft het Europese Gerecht bepaald op 4 mei.

WE valt met zijn woordmerk (rechts) het logo (midden) van El Corte Ingles aan

Korte merken, sneller verschil

Nadat WE in eerste instantie door de Kamer van Beroep in het gelijk was gesteld en de Europese registratie van El Corte Ingles werd geweigerd, trekt El Corte Ingles in beroep nu toch aan het langste eind. Het Gerecht vindt dat het woordmerk WE en het logo EW maar weinig lijken. Bij dergelijke korte merken, zo stelt het Gerecht, ziet de consument sneller de verschillen. Ook zijn de E en de W van het merk van El Corte Ingles met elkaar verbonden en is de uitspraak van WE en EW verschillend.

In 2000 wist WE met zijn merkrechten in Nederland zelfs de TV-zender ME te verbieden

Gevoelig

De uitspraak van het Gerecht is een gevoelige nederlaag voor het WE-concern, dat zijn WE-merk in Nederland altijd met veel succes heeft verdedigd. Zo wist WE jaren geleden zelfs de televisiezender ME tegen te houden, toch een ander merk en een andere branche zou je zeggen. Toch vond de rechter dat ME inbreuk maakte op WE. De TV-zender wijzigde de naam vervolgens in Yorin.

Bas Kist