Augustus 2016. Voor het bedrijf Makelaarsland krijgen de Olympische Spelen nog een staartje. Ellen van Langen, winnares van Olympisch atletiekgoud in 1992, heeft bij Makelaarsland bezwaar aangetekend tegen de TV-commercial waarmee het bedrijf drie weken lang adverteerde. In de commercial verwijst de makelaar naar de Ellen van Langenstraat: ook daar gaat het volgens Makelaarsland ‘heel snel’ met de huizen.

ellen makelaarsland

Geen medewerking

De reclamespot is zonder toestemming van Van Langen gemaakt. Normaal ontvangt een bekende sporter voor gebruik van zijn naam of portret in een commercial een fikse vergoeding. Het gaat Van Langen echter niet om het geld, maar wel om het feit dat de indruk is ontstaan dat zij haar medewerking heeft verleend. ‘Ik krijg de laatste dagen veel vragen: goh, zo’n spotje, hoeveel krijg je daar nu voor?’, aldus Van Langen. Als de makelaar niet met een fatsoenlijke compensatie komt, stapt zij naar de rechter. Jeroen Stoop van Makelaarsland is het niet met Van Langen eens. ‘Die straat bestaat echt en verder is het gewoon een sympathiek spotje’, aldus Stoop. ‘Echter, bij een rechtszaak weet je de uitkomst niet, dus ik geef liever genoegdoening’.

Ondzekerheid over vergoeding

De gang naar de rechter biedt inderdaad grote onzekerheid. Onlangs kreeg ex-bondscoach Louis van Gaal € 25.000,- schadevergoeding voor ongevraagd gebruik van een foto van hem in een eenmalige dagbladadvertentie. Het is de vraag wat de vergoeding zou zijn voor drie weken lang elke dag een aantal maal de naam van de legendarische gouden Olympiër Ellen van Langen in je commercial.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad Ellen van Langen ongevraagd in TV-reclame NRC 23-8-2016