‘Tuning kits’

Het Duitse Mansory Design vindt die zeldzame FXX K ook wel een mooi karretje. Daarom brengt het bedrijf pakketten met montagestukken op de markt (‘tuning kits’), die bedoeld zijn om de Ferrari 488 GTB – een straatmodelletje – aan te passen en op de Ferrari FXX K te laten lijken. Zo kan je bij Mansory een pakket kopen waarmee je op je Ferrari 488 GTB die herkenbare V-vorm van de FXX K kunt aanbrengen. Dat zorgt natuurlijk voor flink wat bekijks in de dorpsstraat, want normaal zie je dit alleen op het circuit! De Duitsers presenteren het gepimpte model overigens niet als Ferrari, maar als de Mansory Siracusa 4XX.

Ferrari
Ferrari FXX K

 

Genoeg van dat gepimp

Dat ‘gepimp‘ van gewone modellen zint Ferrari natuurlijk niet en daarom komt het bedrijf in actie. Het brengt daarvoor een wat minder bekend recht in stelling: het niet-geregistreerde Europese model. Eerst even heel in het kort over wat dit precies is.

Ferrari
Mansory Siracusa 4XX

Wat is een model

Een model is het uiterlijk van een 2D of 3D voorwerp. Als het model nieuw is en niet te veel op reeds bestaande modellen lijkt, dan kun je het model in Europa beschermen. Het Europese modellenrecht kent twee soorten modellen: het geregistreerde model en het niet-geregistreerde model.

Verschil geregistreerd en niet-geregistreerd

Wie zijn model registreert moet natuurlijk wat betalen, maar dat biedt dan ook veel extra: het model is dan 25 jaar beschermd in de hele EU. Als je er echter voor kiest je model niet te registreren, dan krijg je in Europa automatisch toch wat bescherming: ook zonder registratie ben je dan namelijk 3 jaar lang beschermd tegen namaak van je model! Daar hoef je niets voor te doen. Een mooi Europees cadeautje!

Modelrecht onderdeel

Dan nu terug naar Ferrari: de Italiaanse autofabrikant beriep zich in de kwestie tegen Mansory op een niet-geregistreerd model dat zou bestaan uit die kenmerkende V-vorm op de neus van de FXX K. En toen kwam de ingewikkelde vraag op: het totale model is natuurlijk eigenlijk de hele auto. Maar kan je nu ook niet-geregistreerde modelrechten inroepen voor slechts een onderdeel van een model?

Ferrari

 

Onderdeel ook beschermd

Vorige week heeft het Europese Gerecht hier antwoord op gegeven. En dat antwoord luidt: ja dat kan, je kunt ook 3 jaar lang niet-geregistreerde modelrechten claimen voor een onderdeel van een model. Maar daar zit wel een voorwaarde aan: dat onderdeel moet wel duidelijk zichtbaar en herkenbaar zijn.

V-vorm

Het is nu weer aan de lagere rechter om te bepalen of die V-vorm een duidelijk zichtbaar en herkenbaar onderdeel van de auto is. Dat lijkt mij wel, die V-vorm is toch en opvallend en duidelijk herkenbaar element. Dus het zou mij niet verbazen als Ferrari hier straks aan het langste eind gaat trekken. Toch mooi dat die kosteloze 3-jarige bescherming zich ook kan uitstrekken tot dit soort onderdelen.

Andere modellen?

En hoe zou dit nu in de praktijk bij andere modellen gaan werken? Omdat de algemene regel door het Gerecht nogal ruim geformuleerd is (‘duidelijk herkenbaar’) denk ik dat snel sprake is van bescherming van onderdelen. Is een speciale dop op een fles ook beschermd als niet-geregistreerd model? Ik denk het wel: duidelijke zichtbaar en herkenbaar. En de voet van een nieuw wijnglas? Ja, waarom niet? Een zak achterop een spijkerbroek? Lijkt mij ook. De roze bovenkant van een nieuwe niet-machine? Vast (en zeker?)

Pas op: maar 3 jaar

We moeten natuurlijk nog even afwachten of het in de praktijk echt zo gaat werken, maar de uitspraak lijkt ongekende mogelijkheden te bieden. Ook onderdelen van nieuwe producten krijgen zo een prima (tijdelijke) Europese bescherming. Gratis en voor niets! Maar pas op, het is maar voor maximaal 3 jaar, daarna is het klaar. Wie langer bescherming wil voor zijn model of de onderdelen daarvan zal toch moeten uitwijken naar het geregistreerde model.

Bas Kist