Februari 2019. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar de handelsnaam Finaxe lijkt toch echt teveel op Finext. Daarom moet het bedrijf Finaxe zijn naam wijzigen. Dat heeft de rechter in Den Haag onlangs bepaald.

Verwarring

Het Haagse financiële adviesbureau Finext had op basis van zijn handelsnaamrechten bezwaar gemaakt tegen gebruik van de naam Finaxe door een bedrijf uit Groningen. Volgens de Haagse onderneming zouden klanten Finaxe kunnen verwarren met Finext, dat de naam al langer gebruikt.

‘Fajnext’

In een poging zijn hagje te redden had Finaxe aangevoerd dat de namen Finext en Finaxe in visueel opzicht sterk verschillen. Bovendien, zo stelden de Groningers, spreek je de naam Finaxe niet op z’n Engels (“Fajneks”) uit, maar op z’n Nederlands: “Fienaks”. En Fienaks verwar je toch niet met Fajnekst (dat wel op z’n Engels wordt uitgesproken)?

Onderzoek

Echter, Finext wist dit verweer vrij eenvoudig te torpederen. Het bedrijf had een onderzoekje laten doen dat (o.a. met geluidsopnamen) aantoonde dat Finaxe toch echt op z’n Engels als “Fajneks” werd uitgesproken. Dus dat argument was snel van tafel.

Inbreuk

Volgens de rechter is er door die Engelse uitspraak van beide namen een grote overeenstemming in klank. En omdat de bedrijven beide actief zijn in de financiële sector (zij het op verschillende onderdelen) bestaat het gevaar dat klanten in verwarring raken. De Groningers kunnen op zoek naar een nieuwe naam.

Handelsnaamonderzoek niet mogelijk: een schande

Het handelsnaamrecht is voor bedrijven gevaarlijk terrein, een mijnenveld. Het is eigenlijk onmogelijk goed onderzoek te doen naar eventuele oudere gelijkende namen. De KvK biedt slechts een online identieke check aan, maar dat is absoluut onvoldoende om met enige zekerheid met een nieuwe naam de markt op te gaan. Mocht  Finaxe de KvK-check al gedaan hebben, dan had dat de oudere problematische naam Finext niet aan het licht gebracht. Eigenlijk een schande dat de KvK, een organisatie met behoorlijke financiële middelen, geen fatsoenlijk handelsnaamonderzoek aanbiedt. Het kan toch niet heel moeilijk zijn om daarvoor software te ontwikkelen.

Bas Kist