Oude Chinese truc

The Trademark Office heeft zijn verkooptruc overigens niet zelf verzonnen. We kennen dit bedrog al langer van Chinese fraudeurs. Wat is dan die truc? The Trademark Office belt bedrijf Abc op en zegt dat het net van een concurrent de opdracht heeft gekregen de domeinnaam abc.eu (of een andere extensie) te registreren. Maar The Trademark Office is natuurlijk zo nobel en goed om dit toch nog even bij Abc te checken. Sterker nog, het geeft Abc de kans om de naam snel zelf via The Trademark Office te registreren. Wat een goedheid! Dan zijn we die lelijke kaper voor! Zo gezegd, zo gedaan. Abc.eu is weer voor 10 jaar gered.

Trademark Office logo
Als u dit logo ziet: wees op uw hoede!

Geen windeieren

In de praktijk is er natuurlijk helemaal niemand die die naam abc.eu wil registreren. Gesteund door zijn mooie naam en professionele website maakt The Trademark Office de ondernemer alleen maar bang. En dan is het voor de ondernemer een kleine stap om maar snel eieren voor zijn geld te kiezen en een registratiecontract voor 10 jaar te tekenen. Deze handel schijnt The Trademark Office geen windeieren te leggen.

Trademark Office

Tip 1: hang op

Nu is onze belangrijkste tip natuurlijk: als je The Trademark Office aan de lijn krijgt, hang snel op! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De dames en heren van The Trademark Office wekken in eerste instantie een betrouwbare indruk en voor je het weet stink je er in. Maar misschien is er nog een tweede goede tip.

Tip 2: betaal niet

Als je ontdekt dat je belazerd bent, betaal dan die rekeningen niet. Uit onderzoek van Chiever blijkt dat The Trademark Office al flink wat rechtszaken heeft verloren, die het bedrijf voerde tegen klanten die weigerden te betalen . In veel van die zaken noemt de Kantonrechter de handelswijze van The Trademark Office zonder enige terughoudendheid ‘bedrog’. Word je door The Trademark Office wegens wanbetaling voor de rechter gesleept, dan is de kans dat je wint vrij groot.

Tip 3: tip voor The Trademark Office

En dan een laatste geheel vrijblijvende tip voor The Trademark Office zelf. Geachte dames en heren uit Heerhugowaard:  wijzig je naam en je website, want Nederlandse bedrijven beginnen je inmiddels te (her)kennen. En ook de rechters zijn bij het horen van The Trademark Office tegenwoordig op hun hoede. Zou Benelux Domeinnamen Bureau ® iets zijn?

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.