Auteurs- en modelrecht

Volgens Edelman is zijn versiering niet alleen beschermd onder het auteursrecht, maar bezit het bedrijf ook Europese modelregistraties van zowel de ster als de boom, uitgevoerd in een zwart metalen stang met daaromheen LED-lampjes.

De versiering van Edelman: volgens Edelman beschermd door het auteursrecht en het modellenrecht

Rechter Amsterdam niet bevoegd

Eerst maakt de rechter korte metten met de Europese modelrechten van Edelman. Volgens vaste jurisprudentie kun je conflicten over Europese modellen in principe alleen maar voorleggen aan de Rechtbank in Den Haag. De rechter in Amsterdam is gewoon niet bevoegd. Exit modellen.

De Casa-versiering: volgens Edelman heeft Casa een Chinees opdracht gegeven de Edelmanproducten 1-op-1 na te maken

Niet origineel

Vervolgens sneuvelt ook Edelmans’ vermeende auteursrecht. De versiering is volgens de rechter onvoldoende origineel om onder de bescherming van het auteursrecht te vallen. De vorm van een ster of een boom en het gebruik van zwart metaal met lampjes op telkens 2 cm afstand: het is volgens de rechter allemaal gangbaar en banaal. Het verdient in ieder geval geen auteursrechtelijke bescherming.

Had het modelrecht gewerkt?

Het is jammer dat Edelman de zaak niet aan de rechter in Den Haag heeft voorgelegd. Dat had voor het auteursrecht niet uitgemaakt, maar deze rechter had zich wel over de modelrechten kunnen uitspreken. En daar was Edelman mogelijk toch kansrijk. In het modellenrecht geldt namelijk – anders dan in het auteursrecht – niet de eis van originaliteit. Voor modelbescherming is het voldoende als het model nieuw is en een eigen karakter heeft. Het is niet uit te sluiten dat Edelman geldige modelregistraties bezit voor zijn versiering en dat Casa met zijn kopieën daar inbreuk op maakt. Maar ja, dan moet je wel bij de goeie rechter aankloppen!