Juni 2017. De Duitse energie maatschapij Enercon is er niet in geslaagd de opvallende kleurenwaaier op zijn windmolens als merk te registreren. Op 3 mei heeft het Gerecht van de Europese Unie de merkregistratie definitief afgewezen.

Foto windmolen links via www.windvogel.nl / Foto windmolen rechts via Wikipedia.

Niet onderscheidend

Volgens het gerecht is dit kleurmerk, dat bestaat uit 5 verschillende tinten groen, aangebracht op de onderkant van de paal van de windmolens, niet onderscheidend.

Groen is milieuvriendelijk

De kleuren groen verwijzen naar het feit dat het hier om een milieuvriendelijk product gaat, aldus het Gerecht. Bovendien vervullen de tinten groen in dit geval ook een zuiver esthetische functie: ze moeten het contrast tussen het (groene) weiland en de paal van de windmolen verminderen.

Ander depot?

De zaak laat weer eens zien dat registratie van kleuren en kleurcombinaties als merk tegenwoordig bijna onmogelijk is. Mogelijk had Enercon meer succes gehad als ze het merk niet als zuiver kleurmerk, maar als beeldmerk hadden aangevraagd. Dan had ook de langwerpige trapezevorm bij de beoordeling meegewogen kunnen worden, en niet alleen de kleuren.