Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)
In dit geval is de claim van Prosecco dus niet gebaseerd een merkregistratie van Prosecco, maar op de registratie als Beschermde Oorsprongsbenaming, ook wel BOB genaamd. Een BOB-registratie is bedoeld voor levensmiddelen en landbouwproducten. De naam van een product kan als BOB in de EU geregistreerd worden als de producten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Parma ham en Feta kaas zijn voorbeelden van BOB’s. Prosecco kreeg in 2009 zijn BOB-registratie. Ook met een BOB-registratie kun je de registratie van een nieuw, gelijkend merk tegenhouden.
Het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming BOB in verschillende talen
BOB ruim beschermd
Volgens de wet is een BOB o.a. beschermd tegen ‘elk misbruik, elke nabootsing of voorstelling’. Het begrip ‘elke voorstelling’ moet je ruim uitleggen: zelfs als een naam slechts een deel van een BOB bevat, waardoor bij de consument de gedachte aan de BOB wordt opgeroepen, dan is er al sprake van een inbreuk.
Gedachte oproepen
Volgens het Engelse merkenbureau lijken Nosecco en Prosecco sterk op elkaar. Mede vanwege het feit dat het om dezelfde soort producten gaat en Prosecco een grote reputatie heeft, meent het merkenbureau dat Nosecco de gedachte zal oproepen aan Prosecco. En dus geen merkregistratie voor Nosecco.
Oppassen met BOB
Het is voor nieuwe merken dus oppassen geblazen met die BOB’s. De bescherming van zo’n BOB is nog ruimer dan van een geregistreerd merk. Immers, voor een merkinbreuk moet er sprake zijn van verwarringsgevaar. Dat is bij de inbreuk op een BOB niet nodig: alleen al als de gedachte aan de BOB wordt opgeroepen, kan er sprake van inbreuk zijn.
Bas Kist