Juli 2017. Bandenfabrikant Pirelli krijgt geen merkbescherming voor een merk dat bestaat uit een aantal strepen aangebracht op een band. Dat heeft het Europese gerecht bepaald op 4 juli. Pirelli gebruikt de strepen altijd op dezelfde plaats op zijn banden, in verschillende kleuren.


Links zoals Pirelli de kleuren aanbrengt, rechts de afgewezen merkregistratie.

Niet onderscheidend

Volgens het Gerecht heeft Pirelli niet kunnen aantonen dat dit zogenaamde ‘positiemerk’ (een teken dat zich onderscheidt door de specifieke positie waar het is aangebracht) door gebruik onderscheidend vermogen heeft gekregen.

Positiemerk onder druk

Positiemerken hebben het in het algemeen heel moeilijk. Het Europese merkenbureau is niet snel geneigd ze te accepteren. Hieronder enige voorbeelden van positiemerken die nog wachten op goedkeuring van het Europese merkenbureau. Chiever acht de kans vrij groot dat ook deze merken, net als het Pirelli-merk, nog wel eens tegen een weigering kunnen aanlopen.


Links positiemerk voor een schroevendraaier. De aanvrager zoekt bescherming voor de specifieke plaats die de gekleurde delen innemen op het handvat. Rechts shirts met op de mouw 5 vierkantjes.


Links schoen waarbij de veters er uitzien als 3 kruizen. Rechts een medische pomp met een groen label op een specifieke plaats. En nu maar afwachten welke er doorheen komt.

Toch acceptatie

Opvallend genoeg heeft het onderstaande positiemerk het wel gehaald: een bliksemschicht op een specifieke plaats op een schoen.