Januari 2018. Het Duitse filmbedrijf Constantin Film Produktion krijgt geen Europese merkbescherming voor de filmtitel Fack Ju Göhte. Het merk is vulgair en de registratie is terecht geweigerd. Dat heeft het Europese Gerecht bepaald op 24 januari 2018.

Kleding en horloges

Constantin had Fack Ju Göhte, de naam van een Duitse comedy, aangevraagd voor een groot aantal producten, van kleding tot spelletjes en van voedingsmiddelen tot horloges. In 2016 wees de Board of Appeal (BOA) van het Europese merkenbureau de registratie af.

Vulgair en postuum beledigend

In de eerste plaats lijkt Fack Ju volgens de BOA sterk op Fuck You en dat is vulgair, zeker nu het merk, gezien alle producten, ook voor kinderen bestemd kan zijn. Bovendien, zo vervolgt de BOA, verwijst Göhte naar de schrijver Johann Wolfgang von Goethe. Het is niet kies om deze grote schrijver postuum zo te beledigen.

Beroep

In beroep bij het Europese Gerecht voerde Constantin aan dat de combinatie van Fack en Ju toch vooral ‘speels’ was en dat dit taalgebruik is waar de jeugd wel aan gewend is. Echter, het Gerecht was niet overtuigd en volgt de BOA. Het merk komt het register niet in.

Combinatie is het probleem

Op zich lijkt de aanwezigheid van het woord Fuck in een merk geen reden voor een weigering. Zo vonden wij de merken Fuck Winter, Fucking Hell en Starfucker gewoon terug in het register. Waar hier de pijn zit is natuurlijk op de combinatie van dit woord met de grote Goethe. En daar zit wat in.

Voorbeelden van merken die geaccepteerd werden

Bas Kist