Geografische aanduiding Andorra

Volgens het Gerecht zal consument het merk Andorra opvatten als een aanduiding die de herkomst van de producten en diensten aangeeft: Andorra-tabak zal gezien worden als tabak afkomstig uit Andorra en Andorra-onroerendgoed advies heeft betrekking onroerende zaken uit …. Andorra. Het is niet de bedoeling dat landennamen op deze manier via het merkenrecht exclusief bij één organisatie terecht komen, zelfs niet als die organisatie de overheid van het betreffende land is. Andorra mist het onderscheidend vermogen dat noodzakelijk is om als merk geregistreerd te kunnen worden.

Andorra kaart

Toverdrank

Het hoeft geen verbazing te wekken dat de Andorrezen hier het onderspit delven. Recent ondergingen de merken Rome, Vienna, Madrid en Alpe d’Huez hetzelfde lot. Andorra vs de EU: het doet dan ook een beetje denken aan dat kleine Gallische dorpje dat zo dapper strijd voerde tegen de grote Romeinse overheerser. Het verschil is alleen dat ze in Andorra helaas geen toverdrank hebben.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.