PUMN grote gelijkenis PUMA

In zijn oppositiebeslissing van begin februari dit jaar maakte EUIPO natuurlijk korte metten met dit logo van de Chinezen. Opponent Puma won de zaak met twee vingers in de neus. Met uitzondering van de horizontale streep in de letter A zijn de woorden qua design praktisch identiek, aldus EUIPO. Tel daarbij op een zwart, katachtig beest dat van rechts naar links springt en je hebt een merk dat grote gelijkenis vertoont met het wereldbekende Puma-logo. Nee, de Chinezen hebben wel heel erg hun best gedaan om in de buurt van Puma te komen. PUMN kan aftaaien en krijgt geen merkbescherming in Europa.

PUMN PUMA

Zonde

Tja, zonde van het geld zou je zeggen. Had nu niemand in of rond Shenzen Tiannuowei Technology erop kunnen wijzen dat er risico’s zitten aan gebruik en registratie van dit kledingmerk?

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.