Augustus 2016. Dat was even schrikken voor fotostock-bedrijf Getty Images. Vorige week eiste de bekende  Amerikaanse fotografe Carol Highsmith bij de rechtbank van New York 1 miljard dollar van het stockbureau.

getty

Pijnlijk

Volgens Highsmith incasseert Getty zonder haar toestemming al jaren op grote schaal geld voor het gebruik van haar foto’s. Het zou gaan om foto’s uit de enorme collectie die Highsmith schonk aan de US Library of Congress, met de bedoeling dat iedereen ze vrij en zonder kosten kon gebruiken. De zaak is pijnlijk voor Getty, dat er om bekend staat zelf nogal scheutig te zijn met financiële claims tegen iedereen die op internet zonder toestemming gebruik maakt van foto’s uit de Getty-database.

Nota voor eigen foto

De zaak kwam aan het rollen toen Highsmith in 2015 een rekening van Getty ontving van $ 120 voor het gebruik van een foto op haar website. Toen bleek dat het om een eigen foto van Highsmith ging, trok Getty zijn factuur snel in. Vervolgens ging de fotografe op onderzoek en ontdekte zij het misbruik van Getty.

18.000 inbreuken

Het astronomische bedrag van 1 miljard baseert Highsmith onder andere op het feit dat Getty geld heeft gevangen voor een groot aantal foto’s, ruim 18.000. Getty bestrijdt de klacht en stelt dat het een misverstand is.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad Getty gebruikte beeld zonder toestemming NRC 5-8-2016