Mei 2018. Speelgoedfabrikant Hasbro heeft de geur van de klei van het bekende merk Play Doh als merk geregistreerd in de Verenigde Staten. Op 15 mei kende het Amerikaanse merkenbureau de registratie van het geurmerk toe.

Slightly musky

Volgens Hasbro geniet de specifieke geur van de Play Doh-klei in Amerika grote bekendheid. Amerikaanse kinderen spelen al meer dan 60 jaar met Play Doh, aldus het concern. Hasbro heeft in de registratie van dit geurmerk de volgende omschrijving gegeven: ‘The mark is a scent of a sweet, slightly musky, vanilla fragrance, with slight overtones of cherry, combined with the smell of a salted, wheat-based dough’.

Niet in de EU

Hoewel we in Europa tegenwoordig ook allerlei exotische merken kennen – van klankmerken tot bewegingsmerken en gebaarmerken– ziet het er naar uit dat geurmerken in Europa toch niet beschermd kunnen worden. Onder de huidige Europese regel s zou de omschrijving zoals die in de VS voor het geurmerk is gegeven, vermoedelijk als ‘te onduidelijk’ worden beschouwd. En als het niet helemaal duidelijk is wat je precies claimt, krijg je in Europa geen registratie.

Bas Kist