Het is maar helemaal de vraag of de Amerikaanse TV-zender Twentieth Century Fox de uitzending van zijn razendpopulaire televisieserie Glee in Engeland kan voortzetten. Volgens de Engelse rechter maakt Fox met de naam Glee inbreuk op de merkrechten van een Engelse comedy club.

The Glee Club

Het verhaal van Glee speelt zich af op een Amerikaanse high school, waar een groep scholieren een koor begint. Na Amerika, waar het programma in 2011 zijn hoogtepunt bereikte met bijna 30 miljoen kijkers, veroverde Fox met Glee ook delen van Europa, waaronder Nederland en Engeland. Onlangs leed Fox echter een gevoelige nederlaag bij de High Court of Justice in Londen. Begin februari bepaalde de Britse rechter dat Fox met de naam glee inbreuk maakt op de merkrechten van Comic Enterprises, een bedrijf dat in Engeland sinds 1994 een aantal comedy clubs exploiteert onder de naam The Glee Club.

Verwarringsgevaar

In 1999 liet het bedrijf de merknaam The Glee Club als merk registreren. Toen Comic Enterprises in 2010 ontdekte dat Fox een serie produceerde met de naam Glee, kwam het bedrijf het eerst lopen omdat het dacht dat de serie een flop zou worden. Echter, toen Glee in 2011 een daverend succes werd, stapte Comics Enterprises toch maar naar de rechter. Na ruim twee en een half jaar heeft de Engelse rechter het bedrijf nu in het gelijk gesteld. Volgens de rechter bestaat het gevaar dat het publiek de club en TV-serie met elkaar in verband brengt, waardoor verwarring kan ontstaan. Om die reden is er sprake van een merkinbreuk.

Dramatisch

Maar wat zijn dan nu de consequenties? Die kunnen voor Fox vrij dramatisch zijn. Het kan betekenen dat Fox in Engeland een nieuwe naam voor de serie moet verzinnen, een bijna onmogelijke opgave voor een dergelijk internationaal kassucces. Ook komt het hele merchandise-programma, van glee-T-shirts tot DVD-boxen, in gevaar. Maar voorlopig is het nog niet zover. Fox, een partij met een lange adem, heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Dit artikel werd gepubliceerd op 18 februari 2014 in NRC Handelsblad Glee inbreuk op Glee Club NRC 18-02-2014