Omschrijving

Op 3 maart ontving de Augusta golfclub het officiële registratiecertificaat. In de registratie is ook een omschrijving opgenomen: “The mark consists of the colors green and gold where the color green is applied to the jacket and the color gold is applied to the three waist buttons and the two sleeve buttons on each arm of the jacket.”

Groen golfjasje

Links het geregistreerde merk, rechts de uitreiking van het groene jasje aan de winnaar (foto: The Augusta Chronicle)

Inburgering

De golfclub kreeg de registratie pas nadat zij met veel bewijsstukken had weten aan te tonen dat het groene jasje als merk is ingeburgerd: door langdurig en intensief gebruik heeft het jasje een grote bekendheid gekregen. Het merk is geregistreerd voor ‘organisatie van golftoernooien’ en voor ‘promotie van producten en diensten via sponsoring van sportevenementen’.

Groen golfjasje Groen golfjasje

Europese merkdepots 18168604 en 1769703

Opvallende merken

Eigenlijk best gek, dat zo’n jasje nu ook een beschermd merk is. Maar waarom ook niet? Als het groene jasje onderscheidend vermogen heeft gekregen en je er een golftoernooi aan herkent, moet dat natuurlijk kunnen. Je komt trouwens wel vaker merken tegen waarvan je kunt denken: ‘goh, is dat ook al een merk?’ Zoals bijvoorbeeld deze bril die in een capuchon is verwerkt of zo’n handschoen met 2 rode vingers. Voor beide merken is onlangs Europese registratie aangevraagd. Ze moeten nog wel door het EU-merkenbureau getoetst worden.

Bas Kist