Meteen na het overlijden van Steve Jobs publiceerde Jonathan Mak, een student uit Hong een prachtige bewerking van het Apple-logo, waarin het silhouet van Jobs te zien is. Het werd meteen een grote hit, de afbeelding werd door heel veel media overgenomen.

Gestolen

Maar daarna begon de kritiek. Op Internet verschenen berichten dat Mak de afbeelding gewoon gestolen zou hebben. In de eerste plaats was er in 2004 in San Francisco al eens een afbeelding getoond van een appel met het silhouet van Jobs. En daarnaast zou ook een zekere Chris Tornley eerder een gelijkend plaatje hebben gepubliceerd. Mak verweert zich op zijn site door te zeggen dat hij het echt allemaal zelf verzonnen heeft.

Idee overnemen mag

Het plaatje uit 2004 zal vermoedelijk niet het probleem zijn: daar zit wel het zelfde idee achter, maar de uitwerking is heel anders. En een idee overnemen mag, zolang je maar uit de buurt van de uitwerking ervan blijft.

apple silhouet jobs

Uitwerking overnemen mag niet

Het plaatje van Tornley zou wel een obstakel kunnen zijn. Hier is niet alleen het idee, maar juist ook de uitwerking sterk gelijkend.