Soortgelijke producten

De Chinezen probeerden Heypod te registreren voor elektronica-producten die dichtbij de producten van Apple in de buurt komen, zoals oortjes, smartwatches en speakers. Volgens EUIPO is er dan ook sprake van producten die soortgelijke zijn aan de producten van Apple.

Heypod

Sub-brand

Bij de vergelijking van de merken Pod en Heypod stelt het merkenbureau vast dat Heypod, mede dankzij zijn design, duidelijk bestaat uit twee elementen: Hey en Pod. Het onderdeel Hey zal door het publiek worden gezien als een kreet om de aandacht te trekken: hé! Omdat de consument het onderdeel Pod als een  onafhankelijk onderscheidend element zal zien, bestaat het gevaar dat de consument zal denken dat Heypod een sub-brand van Pod is, aldus EUIPO.

Heypod
AirPods, EarPods en HomePods van Apple

 

Les

De belangrijkste les uit deze zaak is natuurlijk dat het oppassen geblazen is met het woord Pod, als je je bezig houdt met elektronica producten. Apple lijkt stevig grip te hebben op dit woord.

Gebruik

Wel kun je je afvragen of de Chinezen in deze procedure nu alles uit de kast hebben gehaald. Waarom hebben ze niet de stelling ingenomen dat Apple het losse merk Pod helemaal niet gebruikt? Het bedrijf heeft natuurlijk zijn iPods, EarPods en AirPods, maar gebruiken ze het merk Pod ook los? Of dit argument tegen zo’n seriemerk ook echt hout snijdt is de vraag, maar je kunt het in ieder geval proberen.

Bas Kist