Mei 2017. Jaarlijks gaan er miljoenen van over de toonbank bij IKEA: de Frakta tas, van krakendblauw plastic en heel goedkoop: €0,60. Des te opvallender dat het luxe modemerk Balenciaga nu een designer tas op de markt heeft gebracht die er verdacht veel op lijkt, maar wel iets duurder is: €2.000,-.

Inbreuk?

Is hier nou sprake van plagiaat of van auteursrechtinbreuk? Heeft Balenciaga de originele elementen van het oorspronkelijke ontwerp van de IKEA tas overgenomen?

Totaalindruk

Bij de beoordeling van een eventuele auteursrechtinbreuk gaat het om de totaalindruk van beide tassen. Op het eerste gezicht zien de tassen er hetzelfde uit; ze zijn beiden blauw en hebben min of meer dezelfde vorm. Toch zijn er ook duidelijke verschillen: het materiaal, de stiksels, de handvatten en de voering. Naar ons idee zouden die verschillen wel eens de doorslag kunnen geven in het voordeel van Balenciaga.

IKEA’s boodschap

IKEA maakt er dan ook helemaal geen juridische zaak van, maar creëert zijn eigen marketing momentje. Zij hebben meteen met de volgende boodschap gereageerd op de lancering van de Balenciaga designer tas (zie afbeelding hieronder). Knappe marketing van de Zweden.

Eva de Wit