Modelrechten

In Amsterdam verloor Edelman de zaak omdat de Rechtbank in de hoofdstad gewoon niet bevoegd is zich uit te spreken over Europese modelrechten. Dat mag alleen de rechter in Den Haag. En dus begon Edelman met zijn modelrechten maar een nieuwe procedure, nu in Den Haag

Links de Europese modelregistratie van Edelman, rechts de inbreuk van Casa

Wel inbreuk

Volgens de Haagse rechter voldoet de modelregistratie van Edelman aan de wettelijke eisen: het model is nieuw en het heeft een eigen karakter. En omdat het model van Casa wel heel dicht in de buurt zit, moet dit als een modelinbreuk worden gezien. Weg Casa-kerstboom!

Verschil auteursrecht en modelrecht

De zaak laat mooi het verschil tussen auteursrechten en modelrechten zien. Dat boompje is te weinig origineel om onder de bescherming van het auteursrecht te vallen. Maar onder het modellenrecht geldt die eis van originaliteit niet. Daar geldt alleen nieuwheid en eigen karakter en daarvoor ligt de lat duidelijk lager.

KerstversieringDeze modelregistratie van Edelman haalde het niet: geen eigen karakter

Niet allemaal feest

Overigens was het niet allemaal feest voor Edelman. Aan het model van een ster met lampjes wilde de rechter geen modelbescherming geven. Er bestaan al meer van dit soort sterren, dus dit model ontbeert een eigen karakter en krijgt geen bescherming.