September 2018. Heaven’s Door, het whiskymerk van singer-songwriter Bob Dylan dat verwijst naar zijn wereldhit “Knockin’ on Heaven’s Door”, is aangeklaagd voor merkinbreuk door het veel oudere whiskyhuis Heaven Hill Distilleries.

Verwarring

Volgens Heaven Hill lijken logo’s en de namen van beide merken te veel op elkaar waardoor er kans op verwarring bij het publiek kan ontstaan.

Kijk en vergelijk

Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de consument die de whiskyflessen naast elkaar ziet in verwarring raakt. Het klopt dat beide merknamen in blokletters zijn geschreven maar daar is dan ook alles mee gezegd.  Wij vinden de claim die betrekking heeft op het logo dan ook niet erg sterk.

Toch verwarringsgevaar?

Echter, het is niet ondenkbaar dat de namen an sich tot verwarring kunnen leiden en het woordmerk HEAVEN’S DOOR toch inbreuk maakt op het woordmerk HEAVEN HILL. Wat hierbij meespeelt is dat het gaat om identieke producten (whisky) en dat de merkrechten van Heaven Hill teruggaan tot de jaren dertig van de vorige eeuw.

Zingen mag, maar whiskey?

Bob Dylan mag zijn nummer blijven zingen, maar of hij ook onder dit merk whisky mag verkopen is maar de vraag. Zijn whiskylabel heeft in ieder geval al laten weten niets in de claim te zien en zijn naam dan ook niet te wijzigen.

Nynke Ettes