April 2018. Een opvallende nieuw merkdepot in het Verenigd Koninkrijk: de Britse postdienst Royal Mail heeft eind vorig jaar merkbescherming aangevraagd voor het hoofd van Koningin Elisabeth. Het gaat om de afbeelding die al sinds 1967 op de Engelse postzegels staat. Op 9 april voegde Royal Mail hier nog een tweede merk aan toe, dit keer een afbeelding van het silhouet van de koningin.

Engelse merkendepots, links het depot van december 2017, rechts het depot van 9 april 2018

Merchandise

Het postbedrijf lijkt grote plannen te hebben met de merken: ze werden gedeponeerd voor de meest uiteenlopende producten, van dekbedden tot bierviltjes en van mokken tot mousepads.

Willem Alexander

Je kunt je toch niet voorstellen dat een bedrijf hier in Nederland het hoofd van Koning Willem Alexander als merk zou deponeren. Dat zou onmiddellijk tot leiden tot opgewonden kamervragen, dreigbrieven van de RVD en mogelijk een bezwaar van het Beneluxbureau voor de Intellectuele Eigendom omdat zo’n merk in strijd met de openbare orde is.

Vooralsnog geen actie

Echter, ondanks het feit dat de Britse krant Express beweert dat er wat gemor klinkt uit het Engelse Koningshuis, lopen de registratieprocedures ondertussen gewoon door en lijkt Elisabeth vooralsnog niet in actie te komen. Maar schijn kan bedriegen.

Bas Kist