Het zijn weer mooie tijden voor koningshuisminnend Nederland. Nog geen 10 minuten na de eerste geruchten afgelopen maandag of de creatieve uitspattingen werden via de sociale media verspreid. King pepermunt werd tot Alex gedoopt, Bavaria gebruikt alleen het woordje Zo! en veranderde de troon in een barkruk en Unox riep dat de vorst nu kan komen.  So far so good. Maar hoe ver mogen we gaan met onze felicitaties en het aanhaken bij het Koningshuis? Want geloof me, ze lijken zo aardig en toegankelijk die Oranjes, ze laten echt niet alles over hun kant gaan.

Mediacode

In de eerste plaats is daar natuurlijk de door de RVD opgestelde Mediacode die er voor moet zorgen dat de privacy van onze royals gewaarborgd blijft. Aanleiding voor deze mediacode was de beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak die Caroline van Monaco tegen de pers had aangespannen. Het ging daarbij onder andere over de publicatie van een foto waar zij samen op stond met haar nog steeds echtgenoot Ernst August, die overigens vooral bekend is van wildplassen en liederlijk drankgedrag, maar dat geheel terzijde.

Gentlemensagreement

De Medicacode is trouwens geen wet maar een gentlemensagreement met als sanctie uitsluiting van de accreditatie om bij de officiële fotomomenten aanwezig te zijn. Het weekblad Privé is natuurlijk een geducht overtreder van deze code.

Koningin Sylvie en Koning Rafael

Deze code is juridisch interessant omdat aan de ene kant het belang van de persvrijheid staat en aan de andere kant de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Publieke figuren moeten meer dulden dan gewone mensen, zoals u en ik. Zo mag een foto van koningin Sylvie onopgemaakt en getekend door de breuk met Koning Rafael rustig gepubliceerd worden. Dan moet je maar niet zo bekend zijn. Maar een kiekje van kroonprins Damian die kwijlend en moederziel alleen op de dienstauto van papa zit te wachten ligt dan moeilijker. Kan hij er wat aan doen dat hij al op z’n 6de zo bekend is?

Grenzen

De komende maanden zullen we overspoeld worden met koninklijke aanhakers. Heel veel zal kunnen en mogen, de Oranjes zijn toch een beetje van ons allemaal, maar er zijn natuurlijk grenzen. Dat zagen we ook eerder rond het huwelijk van Willem en Máxima.

Panorama

In 2002 publiceerde Panorama een kalender waarin het hoofd van Máxima gemonteerd was op het lichaam van een begeerlijke, schaars geklede dame. Nu weten we dat Willem-Alexander een verdienstelijk fotograaf is – kijk maar naar de kinderpostzegels van vorig jaar – maar deze foto’s waren overduidelijk niet van de prins maar het resultaat van handig knip- en plakwerk van Panorama. De RVD was woedend en wilde niet alleen op basis van het portretrecht optreden, maar vond ook dat het smaad en laster was. Uiteindelijk bleef het bij wapengekletter en volgde er geen rechtszaak. Misschien is het weekblad achter de schermen wel door het stof gegaan.

Onze royals

Ik ben er van overtuigd dat onze royals met spanning en plezier de reclameblokken zullen bekijken de komende maanden. En zolang het allemaal maar een beetje grappig en een beetje fatsoenlijk is, kunnen ze er vast om lachen.

Column: Alice Slabbaert 31 januari 2013 Marketingtribune