November 2017. De Koninklijke KPN is er niet in geslaagd de Benelux registratie van het merk PN te stoppen. Volgens het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom BBIE stemmen KPN en PN onvoldoende overeen. Dat heeft het BBIE bepaald in een door KPN aangespannen oppositieprocedure.

Andere totaalindruk

Volgens het BBIE zorgt de kenmerkende K in KPN ervoor dat de merken KPN en PN verschillende totaalindrukken hebben en dat het publiek de merken niet zal verwarren.

Verbazing

Het hoeft geen verbazing te wekken dat KPN deze zaak verliest. Je kunt toch op je klompen aanvoelen dat de merken KPN en PN niet overeenstemmen. Het is dan ook de vraag waarom KPN dit gevecht toch is aangegaan.

Creatief

KPN kwam overigens wel met creatieve argumenten. Die letters KPN zijn een afkorting van Koninklijke PTT Nederland. Stel nu dat we dat predicaat ‘koninklijk’ ooit verliezen, dan heten we PN!, aldus KPN. Maar daar stonk het BBIE natuurlijk niet in.

Merkenkaper

Tenslotte is interessant dat de aanvrager van het merk PN, het bedrijf KPP Design Ltd, één van de bedrijven is van de geheimzinnige merkenkaper Michael Gleissner, waarover wij eerder schreven.

Bas Kist