Geen geoorloofde parodie

In 2021 had de rechtbank Marabout overigens nog in het gelijk gesteld. Marabouts Kuifje-kunst was een geoorloofde parodie waartegen de erven van Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, niet konden optreden, aldus de rechter in 2021. Echter, in hoger beroep gaat het Hof nu 180 graden om: de werken van Marabout zijn toch geen geoorloofde parodieën, maar maken inbreuk op de auteursrechten van de erven.

Kuifje

39 werken

Wat hierbij volgens het Hof een belangrijke rol speelt is dat Marabout in een periode van 8 jaar maar liefst 39 van dit soort schilderijen heeft gemaakt, die hij stuk voor stuk als ‘geoorloofde parodie’  bestempelt. In sommige werken heeft hij zelfs 5 verwijzingen naar de Kuifje-albums opgenomen. Volgens het Hof is dit niet in overeenstemming met de regels die gelden voor de ‘ geoorloofde parodie’ , waarbij toch van enigszins beperkt gebruik van het werk van een ander wordt uitgegaan.

Kuifje Marabout Hopper
Links Marabout, rechts Hopper

 

Hopper

Gelukkig voor Marabout hoeft hij zijn schilderijen niet te vernietigen. Het blijft het bij een verbod op verdere reproductie en een flinke schadevergoeding. Of de erven Hopper zich ook hebben geroerd in deze kwestie is niet bekend.

Kuifje

Kuifje in kunst

Het is overigens niet de eerste keer dat de erven Hergé succes boeken bij hun strijd tegen gebruik van Kuifje in kunstwerken. Een paar jaar geleden bepaalde de rechter in Marseille dat een Kuifje-buste van kunstenaar Peppone inbreuk maakte op de auteursrechten van de erven. Peppone kon toen ruim € 100.000,- schadevergoeding aftikken.

Bas Kist

Photo by Eugene Chystiakov on Unsplash

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.