November 2018. Supermarktketen Lidl is er niet in geslaagd de Europese merkregistratie van de kleur oranje van de champagne van Veuve Clicquot onderuit te halen. Op 12 november bepaalde de Cancellation Division van het Europese merkenbureau EUIPO dat de kleur oranje van Veuve Clicquot zijn Europese merkbescherming behoudt.

Lidl wil ook oranje champagne

Lidl had de nietigheidsprocedure aangespannen omdat de supermarkt zelf door Veuve Clicquot was aangesproken vanwege de verkoop van mouserende wijn in een fles met een oranje etiket. Volgens Veuve Clicquot probeert Lidl daarmee dicht aan te kruipen tegen de bekende Veuve Clicquot-champagne. Het champagne-huis stelt dat de supermarkt inbreuk maakt op de merkrechten voor de kleur oranje, die Veuve Clicquot champagne-huis sinds 2007 in Europa bezit.

Europese merkregistratie nr. 747 949: geldig kleurmerk

Ongeldig kleurmerk?

Bij het Europese merkenbureau betoogde Lidl dat de kleurmerkregistratie van Veuve Clicquot ongeldig is. Kleuren kunnen alleen als merk in Europa worden geregistreerd als het publiek in alle landen van de Europese Unie de kleur als merk herkent. En daarvan is bij het oranje van Veuve Clicquot geen sprake, aldus Lidl.

Voldoende bewijs

Echter, volgens het Europese merkenbureau heeft Veuve Clicquot voldoende bewijs overgelegd waaruit blijkt dat de oranje kleur van de Veuve-champagne in Europa een enorme bekendheid geniet. Volgens het merkenbureau functioneert deze kleur op zich dan ook als merk en kan de registratie in stand blijven.

T-mobile magenta en UPS-bruin: zeldzame Europese kleurmerken

Kleurmerken zeldzaam

Kleurmerken zijn zeldzaam in Europa. Er zijn maar weinig kleuren die dermate bekend zijn dat zij door het publiek in de hele Europese Unie als merk worden herkend. Andere voorbeelden van Europese kleurmerken zijn het magenta van T-Mobile en de kleur bruin van vervoerder UPS.

Met de uitspraak verstevigt Veuve Clicquot zijn claim op de kleur oranje in relatie tot champagne en is het bedrijf nog beter in staat oranje-aanhakers uit de schappen te weren.

Bas Kist