Januari 2018. Vlada Haggerty, een fotografe en ‘make up artiest’ uit de Oekraïne, heeft op 5 januari het cosmeticaconcern Louis Vuitton in Amerika voor de rechter gesleept. Volgens Haggerty maakt Louis Vuitton inbreuk op de rechten op twee van haar foto’s.

‘Liquid Gold’ en ‘Rose Gold Lip Art’, twee foto’s van Haggerty

Auteursrecht en merkrecht

Haggerty is vooral bekend van close-up foto’s van lippen. ‘Rose Gold Lip Art’ en ‘Liquid Gold’ zijn twee van die foto’s, waarop zogenaamde ‘dripping lips’ te zien zijn. De foto’s zijn volgens Haggerty niet alleen beschermd door het auteursrecht. De ‘make up artiest’ blijkt ook een merkregistratie te hebben verricht van één van de foto’s.

Haggerty is bekend vanwege haar lippen close-ups

Geen toestemming

In de aanklacht stelt Haggerty dat Louis Vuitton haar meerdere malen tevergeefs gevraagd heeft of het de foto’s voor reclamedoeleinden mocht gebruiken. Toen toestemming uitbleef is het bedrijf volgens Haggerty zelf aan de slag gegaan en heeft Louis Vuitton voor zijn merk Lustrous een logo gemaakt dat gekopieerd is van haar ‘dripping lips’, zo stelt Haggerty.

Eerdere lippenstrijd

Het is overigens niet de eerste lippenstrijd die Haggerty voert. Eerder had zij het al aan de stok met Kylie Jenner, die ze er in 2016 van beschuldigde ‘lippenkunst’ van haar Instagram account gepikt te hebben. Begin 2017 werd deze zaak geschikt.

Bas Kist