September 2016. Het softwarebedrijf Take Two Interactive, de maker van de populaire videogame Grand Theft Auto V (GTAV), hoeft geen geld te betalen aan de Amerikaanse actrice Lindsay Lohan. Dat heeft de rechtbank in New York op 1 september bepaald.

lindsay lohan

Right of publicity

Lohan had Take Two voor de rechter gesleept omdat zij meent dat de blonde Lacey Jonas, die in GTAV een actrice speelt die achtervolgd wordt door paparazzi, een look-alike van haar is. Volgens Lohan maakt Take Two hiermee inbreuk op haar ‘right of publicity’ en daar moet voor betaald worden.

Geen afbeelding van Lohan, geen reclame

Vorige week verwees de rechter de claim van Lohan naar de prullenbak. Het videospel verwijst in het geheel niet naar Lohan, het noemt haar naam niet en er worden ook geen foto’s van haar gebruikt. Het gaat hier om een computerfiguur en niet om een afbeelding van Lohan zelf, zo stelt de rechter. En zelfs als Lacey Jonas beschouwd zou kunnen worden als een afbeelding van Lohan, dan nog heeft de actrice volgens de rechter geen zaak. In de staat New York kun je als beroemdheid alleen maar optreden tegen ongevraagd gebruik van je naam of portret als dit in ‘reclame’ of in de ‘handel’ gebeurt. Echter, het spel GTAV is volgens de rechter geen reclame of handel, maar eerder fictie of satire.

Milkaholic en rapper Pitbul

Het is niet de eerste keer dat Lohan haar neus stoot in een kwestie over haar ‘right of publicity’. In 2010 eiste zij voor de rechter $ 100 miljoen van het bedrijf E*Trade, omdat het een commercial had uitgezonden waarin een baby Lindsay een ‘milkacholic’ werd genoemd. Een paar maanden later trok Lohan de zaak in. Kort daarna dreigde de actrice met juridische stappen tegen een juwelier die bewakingsbeelden online had gezet, waarop te zien was hoe Lohan een ketting uit zijn winkel stal. De kwestie bloedde uiteindelijk dood. En in 2013 verloor Lohan een rechtszaak tegen de rapper Pitbul die in één van zijn nummers de zin: “I got locked up like Lindsay Lohan.” had gebruikt. Muziek is een vorm van expressie en communicatie en is beschermd door de vrijheid van meningsuiting, aldus de rechter. Bovendien was ook hier geen sprake van gebruik in reclame of handel.

Bas Kist

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad Actrice Lohan blijft in GTAV NRC 6-9-2016