(Lego-)Poppen aan het dansen

Wat is er precies loos? Designer Concannon ontwerpt een jasje voor acteur Porowski . Porowski draagt dit jasje vervolgens op de set van de Netflix-serie Queer Eye. Netflix geeft Lego toestemming om een doos te maken gebaseerd op de serie Queer Eye. In die set neemt Lego ook een poppetje op met iets dat lijkt op het door Concannon ontworpen jack. En dan zijn de poppetjes aan het dansen.

Lego

Auteursrechtinbreuk

Concannon stelt dat Netflix helemaal geen rechten op het design van dat jack bezit en dat Lego geen toestemming van hem heeft om dit ontwerp voor zijn poppetje te gebruiken. Volgens Concannon maakt Lego inbreuk op de auteursrechten op het jack.

Lego auteursrechtinbreuk

Niet recht-toe-recht-aan

Het wordt interessant te zien hoe dit gaat aflopen want het is beslist geen recht-toe-recht-aan zaak. Zitten er onder Amerikaans recht wel auteursrechten op dat jasje? Lijkt het Lego-jasje zodanig dat er sprake van inbreuk is? Heeft Concannon, door het jasje aan die bekende acteur cadeau te doen, misschien impliciet toestemming gegeven voor verdere merchandising? En moet de schadevergoeding die Concannon eist misschien beperkt worden omdat hij zijn auteursrechten pas nadat hij de Lego-doos zag registreerde? (om in de VS te kunnen procederen en schadevergoeding te kunnen eisen moet je in de VS je auteursrechten registreren; in Nederland kennen wij geen auteursrechtregistratie, daar kun je zonder registratie gewoon optreden). Hoe dan ook: een zaak om in de gaten te houden.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.