Website D&G

De show vond jaren geleden plaats in Napels, de stad waar Maradona als voetballer ooit furore maakte. Foto’s van het shirt verschenen na de show op social media en op de website van D&G.

Maradona modellen

Reputatie

Pas onlangs deed de Italiaanse rechter uitspraak in deze zaak, waarin Maradona stelde dat het modehuis op onrechtvaardige wijze had geprofiteerd van zijn grote reputatie. Het publiek zou kunnen denken dat de voetballer een dealtje had gesloten met D&G.


De voetballer Maradona werd in de jaren 80 in Napels verafgood

Maradona wint

Italië staat er om bekend dat het ruime bescherming geeft aan beroemdheden, wier naam, portret of stem zonder toestemming wordt gebruikt. Maradona trok dan ook aan het langste eind. Alleen de hoogte van de schadevergoeding viel iets lager uit dan de rekensommetjes van de voetbalster: Diego kreeg geen miljoen maar ‘ slechts’ € 70.000,-.

Floris Johan Cruijff

Wat was er gebeurd als deze zaak zich in Nederland had afgespeeld? Vermoedelijk hetzelfde. Ook hier kun je niet ongevraagd de naam van een bekende sporter voor commerciële doeleinden gebruiken. Een aardig voorbeeld: in 1997 wist de toen ‘wereldbekende’ hockey international Floris Jan Bovelander een advertentie voor sportschoenen te verbieden waarin zijn opvallende voornamen – Floris Jan – verbasterd werden tot Floris Johan Cruijff. Het leverde hem bovendien 10.000,- gulden(!) schadevergoeding op.

Bas Kist